Quran/Tajweed

Ga naar beneden

Quran/Tajweed

Bericht van oemnaima op vr jun 06, 2008 10:23 am

Salaam aleikuum,weet iemand,misschien het verschil tussen Quran/Tajweed in Hafsh en Warsh.
Dit omdat ik onlangs een Quran met Tajweed heb bestelt,waarbij geschreven stond TajweedQuran in Hafsh.
Heeft dit te maken met de uitspraak ivm Tajweed?
Omdat ik net begonnen ben met Tajweedles wil ik wel weten of ik het goede leer ivm uitspraak enz.
Ik hoop dat iemand hier antwoord op heeft.
Salaam aleikuum.
Jullie zuster in Islam Oemnaima.

oemnaima

Aantal berichten : 5
Registration date : 06-06-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Quran/Tajweed

Bericht van Admin op vr jun 06, 2008 6:03 pm

Wa aleikoum essallaam wa rahmatoullah,

Zuster, ik heb dit ooit gelezen op een ander forum. Hopelijk ben je er wat mee.1. In het begin werd de Qur’aan in één stijl geopenbaard maar de Boodschapper van Allah saw bleef Jibriel vragen totdat hij hem zeven stijlen had geleerd die allemaal compleet waren. Het bewijs hiervoor is de hadith van Ibn ‘Abbas die vertelde dat de Profeet saw zei:“Jibriel leerde me één stijl en ik bestudeerde het totdat hij me er meer leerde en ik bleef hem om meer vragen en hij gaf me meer totdat er uiteindelijk zeven stijlen waren.”(Overgeleverd door al-Bukhari, 3047; Muslim, 819)

2. Wat wat er bedoeld met stijlen (ahruf, ev. harf)? De beste mening van de geleerden over wat er bedoeld wordt, is dat er zeven manieren zijn om de Qur’aan te reciteren, waarbij de verwoording kan verschillen maar de betekenis hetzelfde is; als er een andere betekenis is dan is het als variatie op een thema, niet tegenstrijdig of in tegenspraak.

3. Sommige geleerden zeiden dat er met ahruf de dialecten van de arabieren bedoeld werd maar dit is onwaarschijnlijk vanwege de hadith van ‘Umar ibn al-Khattab die gezegd heeft: “Ik hoorde Hisham ibn Hakim Soerat al-Furqaan op een andere manier reciteren dan de manier waarop ik het reciteerde en de manier waarop de Boodschapper van Allah saw het mij geleerd had te reciteren. Ik stond op het punt om met hem te discussiëren terwijl hij aan het bidden was, maar ik wachtte totdat hij zijn gebed beëindigd had en toen bond ik zijn kledingstuk om zijn nek, greep hem erbij en bracht hem naar de Boodschapper van Allah saw en zei: ‘O Boodschapper van Allah, ik hoorde deze man Soerat al-Furqaan op een andere manier reciteren dan de manier die jij aan mij geleerd hebt.’ De Boodschapper van Allah saw zei tegen hem: ‘Reciteer het,’ en hij reciteerde het zoals ik het hem had horen reciteren. De Boodschapper van Allah saw zei: ‘Zo werd het geopenbaard.’ Toen zei hij tegen mij: ‘Reciteer het,’ dus ik reciteerde het en hij zei: ‘Zo werd het geopenbaard.’ Deze Qur’aan is op zeven verschillende manieren geopenbaard dus reciteer het op de manier die voor jou het makkelijkst is.” (Overgeleverd door al-Bukhari, 2287; Muslim, 818)

Het is bekend dat Hisham Asadi Qurashi was (m.a.w. van de clan van Bani Asad in Quraysh) en ‘Umar was: ‘Adawi Qurashi (m.a.w. van de clan van Bani ‘Adiyy in Quraysh). Beiden waren van de Quraysh en de Quraysh hadden slechts één dialect. Als het verschil in ahruf (stijlen) een verschil in dialecten was geweest, waarom zouden twee mannen van de Quraysh dan verschillen?

De geleerden hebben bijna veertig verschillende meningen vermeld over deze kwestie! De meest correcte is wellicht datgene wat we hierboven vermeld hebben. En Allah weet het het beste.

4. Het schijnt dat de zeven stijlen in verschillende bewoordingen zijn geopenbaard, zoals aangegeven door de hadith van ‘Umar, want het bezwaar van ‘Umar betrof de stijl en niet de betekenis. De verschillen tussen deze stijlen zijn geen kwestie van tegenspraak en tegenstelling, ze zijn juist synoniem, zoals Ibn Mas’ood heeft gezegd: “Het is als één van jullie halumma, aqbil of ta’aal zegt (allemaal verschillende manieren om ‘Kom hier’ te zeggen).”

5. Wat betreft de zeven recitaties (al-qiraa’aat al-saba’), dit aantal is niet gebaseerd op de Qur’aan en Sunnah, het is de ijtihaad van Ibn Mujaahid (rahimahullah). Mensen dachten dat al-ahruf al-saba’ (de zeven stijlen) al-qiraa’aat al-saba’ (de zeven recitaties) waren omdat ze hetzelfde aantal bleken te zijn. Maar dit aantal kan toevallig overeengekomen zijn of het kan opzettelijk zijn gedaan door Ibn Mujaahid om aan te sluiten bij wat overgeleverd was over dat het aantal stijlen (ahruf) zeven was. Sommige mensen dachten dat de stijlen (ahruf) de recitaties waren, maar dit is onjuist. Een dergelijke opmerking is niet bekend onder de geleerden. De zeven recitaties zijn één van de zeven stijlen en dit is de stijl die ‘Uthmaan voor al de moslims gekozen heeft.

6. Toen ‘Uthmaan kopieën van de Qur’aan maakte, deed hij dit volgens één stijl (harf) maar hij liet de punten en klinkertekens weg zodat sommige andere stijlen ook toegepast konden worden. De Mus-haf die in zijn tijd werd gekopieerd, kon dus volgens andere stijlen gelezen worden en elke stijl die toegepast kon worden op de Mus-haf van ‘Uthmaan bleef in gebruik en de stijlen die niet toegepast konden worden, werden onbruikbaar. De mensen begonnen elkaar te bekritiseren omdat men anders reciteerde dus verenigde ‘Uthmaan hen door hen één stijl van de Qur’aan te geven.

7. De stelling dat de verschillende recitaties van Mujaahid de zeven stijlen zijn, is niet correct, zoals gezegd is door Shaykh al-Islam ibn Taymiyyah. (Majmoo’ah al-Fatawa, vol. 13, blz. 210)

8. De zeven lezers of voordragers waren:
1. Naafi’ al-Madani
2. Ibn Kathir al-Makki
3. ‘Aasim al-Kufi
4. Hamzah al-Zayaat al-Kufi
5. Al-Kisaa’i al-Kufi
6. Abu ‘Amr ibn al-‘Ala’ al-Basri
7. ‘Abd-Allah ibn ‘Aamir al-Shaami


Degenen die de sterkste isnaad in recitatie hebben, zijn Naafi’ en ‘Aasim.
De meest welbespraakte zijn Abu ‘Amr en al-Kisaa’i.
Warsh en Qaaloon zijn voortgekomen van Naafi’.
Hafs en Shu’bah zijn voorgekomen van ‘Aasim.

Bron: link
avatar
Admin
Admin

Aantal berichten : 106
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 01-06-08

Profiel bekijken http://islam-belgie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Quran/Tajweed

Bericht van Admin op vr jun 06, 2008 6:30 pm

Op deze link kun je de verschillende stijlen horen: link
avatar
Admin
Admin

Aantal berichten : 106
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 01-06-08

Profiel bekijken http://islam-belgie.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Quran/Tajweed

Bericht van ghareeba op di jun 10, 2008 3:55 pm

oemnaima schreef:Salaam aleikuum,weet iemand,misschien het verschil tussen Quran/Tajweed in Hafsh en Warsh.
Dit omdat ik onlangs een Quran met Tajweed heb bestelt,waarbij geschreven stond TajweedQuran in Hafsh.
Heeft dit te maken met de uitspraak ivm Tajweed?
Omdat ik net begonnen ben met Tajweedles wil ik wel weten of ik het goede leer ivm uitspraak enz.
Ik hoop dat iemand hier antwoord op heeft.
Salaam aleikuum.
Jullie zuster in Islam Oemnaima.

Wa alikoum salaam warahmatoelah,

Zuster, ik had dat probleem ook in het begin. Ik wist niet precies wat het verschil tussen beide was. Awel hafz wordt het meeste gelezen. Warsch wordt alleen in marokko gelezen. Het verschil ertussen is bijvoorbeeld als je het woord de aarde gebruikt wordt bij warsch anders gelezen dan bij hafz. Bij warsch is het lardoe en bij hafz elardoe. Of bijvoorbeeld het woord mens. Bij warsch Linsana en bij hafz elinsana. Ook bij verleningen kan verschillen. Bijvoorbeeld dat je bij een bepaalde aya kalaaa leest dus je verlengt die aaa. Als je bijvoorbeeld een woord lees die je moet verlengen bij warsch kan het zijn dat je het niet moet verlengen bij hafz. Dus het verschil zit soms in de verleningen (die rode letters) en runa( die groene letters)enzv nog andere tajweed regels.. Maar als je die tajweed korans koopt met kleuren is dat stukken makkelijker. Ik hoop insha'allah dat ik het iets duidelijker heb gemaakt. Je zegt maar als je iets niet begrepen hebt. Maar beste is dat je ofwel concentreert op hafz alleen of warsch anders wordt het heel verwarrend. Maar ik dacht dat hafz makkelijker was wa allah e3lem. En het wordt het meeste gelezen.

wa salaam.

_________________
'Abdoellah ibn Mas'oed (Moge Allah tevreden zijn met hem) heeft gezegd: 'Kennis is niet het vele overleveren (van ahaadieth), maar kennis is de vrees (voor Allah).'
avatar
ghareeba
Beheerder

Aantal berichten : 18
Leeftijd : 30
Registration date : 02-06-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Quran/Tajweed

Bericht van oemnaima op wo jun 11, 2008 12:09 am

Salaam aleikuum,heel erg bedankt voor alle hulp en uitleg ivm mijn vraag.
Ik maak ook gebruik vd Quran/Hafs,dus met de kleuren.
Zelf vind ik dit ook veel prettiger om te lezen.
Omdat ik iedere dag ook luister naar Abdelbasset-Abdelsamad[Allahjarhammoe],omdat hij langzaam reciteert en een duidelijke uitspraak heeft.
Nu ik arabisch kan lezen,is er echt een nieuwe wereld voor mij open gegaan.
Ik had voorheen echt al zeker tientallen pogingen gewaagd om het te leren, maar eindelijk is het mij toch gelukt,Alhamdoellilah.
Ik oefen echt dagelijks met het reciteren vd Quran,alleen is er dan niet direct iemand om mijn eventuele fouten kan verbeteren.
Maar op zondag is er Quranles in de moskee en daar overhoort een zuster mij en helpt mij ook desnoods ivm fouten.
Echt de Quran/Tajweed met kleuren is echt fantastisch,ook omdat ik nu menig maal een fout vond in de foenetische uitleg vd Quran.
Salaam aleikuum Oemnaima.

oemnaima

Aantal berichten : 5
Registration date : 06-06-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Quran/Tajweed

Bericht van Da3waBeheer op wo jun 11, 2008 12:17 am

Salaam alejkoum

Wat ook handig om te doen is inchAllah, dit programma te proberen:

http://www.imaanstar.com/flashquran.php

Het zal je helpen met het reciteren inchAllah.

Veel plezier ermee

Wa Salaam Alejkoum

Da3waBeheer

Aantal berichten : 18
Woonplaats : Antwerpen
Registration date : 10-06-08

Profiel bekijken http://www.da3wa.be

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Quran/Tajweed

Bericht van ghareeba op wo jun 11, 2008 12:30 am

wa alikoum salaam warahmatoelah,

Graag gedaan oegtie. Ja, klopt, heeft inderdaad zijn tijd nodig. Ook ben ik niet zolang geleden met tajweed lessen beginnen te volgen. Naarmate je meer oefent, zie je elhamdoelilah ook meer vooruitgang.

Barak allahoe feek da3wabeheer. Een zeer interessante link!

wa salaam

_________________
'Abdoellah ibn Mas'oed (Moge Allah tevreden zijn met hem) heeft gezegd: 'Kennis is niet het vele overleveren (van ahaadieth), maar kennis is de vrees (voor Allah).'
avatar
ghareeba
Beheerder

Aantal berichten : 18
Leeftijd : 30
Registration date : 02-06-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Quran/Tajweed

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum