Hijab waarnemingen (humoristisch)

Ga naar beneden

Hijab waarnemingen (humoristisch)

Bericht van omera - elske op zo jun 15, 2008 9:19 am

gevonden om al minara:
Het is me persoonlijk opgevallen dat er een aantal moslimmeisjes en vrouwen zijn die zich niet bewust zijn van het belang van de hijab (hoofddoek). Hijab is Arabisch voor bescherming en bedekking. Sommige mensen steken erg veel tijd in hun hijab, ook al dient dit geen enkel religieus doel. Ik heb het hier over de onbruikbare hijab die sommige meisjes dragen.
De eerste onbruikbare hijab waar ik het over heb kan men ook wel de hoofdband-hijab noemen. Hij bestaat uit een band van stof, van ongeveer 10 centimeter breed. Hij bedekt de bovenkant van het hoofd en laat het haar aan alle kanten zichtbaar. Bescheiden is hij niet te noemen, maar wel bruikbaar wanneer men onverwacht wordt uitgenodigd voor het spelen van een partijtje tennis.
De tweede onbruikbare hijab is de dupetta, ook wel bekend als de wikkelhijab. Het bedekt al het haar, maar is helemaal doorzichtig. Bescheiden is hij niet te noemen, maar hij houdt het haar op de juiste plek en beschermt het tegen regen en kou.
Het derde type van hijab is het type dat we de Mickey Mouse-hijab noemen. Dit is wanneer een meisje een zwarte sjaal draagt en het achter langs haar oren omdoet, zodat deze er uitsteken.

Nu gaan we verder met mijn favorieten:
De jojo-hijab’s, waarvan er mij twee bekend zijn. De eerste jojo-hijab, ook wel bekend als de Benazir Bhutto- hijab, is de sjaal die steeds afglijdt en continue terug moet worden getrokken…..omhoog, omlaag, omhoog, net als een jojo.
De tweede jojo-hijab wordt ook wel de wissel- hijab genoemd. Dit soort van hijab wordt sterk vertegenwoordigd bij allerhande sociale gelegenheden, zoals geboortefeesten of bruiloften. Dit verschijnsel treedt op wanneer er een imam of koranreciteur naar de microfoon grijpt en de Koran begint te reciteren. Op dat moment worden de wissel- hijab’s te voorschijn getoverd………totdat de imam zegt: “sadaqa-llahul-adiem” (wordt uitgesproken ter afsluiting van het lezen uit de Koran). Ik weet het niet precies, maar kennelijk vertaald men dat in sommige culturen met: “Okay, zusters, nu mogen jullie je sjaals af doen”.
Ik ben er van overtuigd dat dit vreemd in de oren zal klinken, maar het is ontzettend grappig te zien dat wanneer men er niet op gerekend heeft dat er Koran gelezen wordt op zo’n gelegenheid, men gedwongen is creatief te zijn en accessoires -zoals handtasjes- in de strijd te gooien om het haar mee te bedekken.
Ik stond stomverbaasd een vrouw te zien die een handtasje boven haar hoofd hield, die ter plekke door moest gaan voor hijab. Alsof al die mannen die haar de hele tijd omringden niet voldoende reden waren voor het dragen van de hijab. Maar één kerel die du`a’s (smeekbedes) reciteerde bracht haar ertoe haar tasje boven haar hoofd te houden. En haar vriendinnen waren nog creatiever…..eentje gebruikte een servetje.
Ik moest ook lachen toen ik de gemeenschappelijke hijab zag: twee of drie meisjes die tijdens het reciteren van de Koran hun toevlucht zochten bij een tafellaken. Eén van hun vriendinnen was nog inventiever en gebruikte haar koffieschoteltje om de achterkant van haar hoofd mee te bedekken. Ik weet nog steeds niet of ik dit moet zien als hijab of als keppeltje. Ik kon niet zien of ze moslim was of joods. Ik moest mezelf inhouden om niet op haar af te stappen en “shalom `alaykum, zuster” te zeggen.

Men zou moeten weten dat de hijab niet slechts een bescherming is tegen jongens, maar ook tegen de nafs (ego) van meisjes zelf. Hij zou meisjes ervan moeten weerhouden uren voor de spiegel te staan, bezig met hun haar. Maar jammer genoeg zie je meisjes uren voor de spiegel staan, friemelend aan hun hijab alsof ze bezig zijn met hun kapsel, bezig met allerlei soorten ingewikkeld vlechtwerk en wat nog meer. Ik wilde op een zuster afstappen en vragen: “Krult jouw hijab van nature, of is het permanent?” Ook voelde ik de drang een andere zuster aan te spreken: “ Sorry, maar heeft jouw hijab zijn eigen kleur of heb je hem geverfd?”
Wel, waar het om gaat is dat sommige mensen hun best doen de hijab te dragen, maar dat het weinig zin heeft omdat door de manier van dragen aan het eigenlijke doel van de hijab volledig voorbij wordt gegaan. Je zou het kunnen vergelijken met het gebruiken van een paraplu met gaten erin. De hijab is bedoeld ter bescherming tegen jongens als ook van meisjes tegen zichzelf, en zou niet gebruikt moeten worden als accessoires ter verfraaiing van het uiterlijk.

Zo, dat moest ik even kwijt.


Vertaald door Team Moslima uit: The Modern Religion

_________________
De vrouw is geschapen uit de rib van de man. Niet uit het hoofd om hoger te zijn. Niet uit zijn voet om vertrapt te worden. Maar uit zijn rib om gelijk te zijn. Naast de arm om beschermd te worden. En naast het hart om bemind te worden.

(uit 'De Sleutel' van Tarik Mouhmouh)


4/5/2008 : omera
avatar
omera - elske
Beheerder

Aantal berichten : 75
Leeftijd : 38
Woonplaats : Meise tegen Brussel
Registration date : 02-06-08

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum